Att hyra ut i andra hand

Andrahandsuthyrning i en bostadsrättslägenhet innebär att innehavaren temporärt överlåter boenderätten till en annan person. Detta gäller oavsett om den nya hyresgästen är en tredje part eller en familjemedlem. Viktigt att notera är att det räknas som andrahandsuthyrning även om ingen hyra erläggs. Med andra ord, så fort bostadsrättshavaren inte själv bor i lägenheten men tillåter någon annan att göra det, kategoriseras det som andrahandsuthyrning. Denna form av uthyrning är strikt reglerad av bostadsrättsföreningens bestämmelser och lagar för att säkerställa att all uthyrning sker korrekt och i enlighet med gällande regelverk. Styrelsen kommer att granska din ansökan vid nästkommande styrelsemöte. Efter detta möte kommer du att meddelas skriftligen om din ansökan har beviljats eller avslagits.

Detta gäller för din ansökan:

·         Ange skäl, tidsperiod för uthyrningen, samt kontaktuppgifter (namn, personnummer, adress, e-post adress och telefonnummer) till den tilltänkte hyresgästen.

I din ansökan måste det tydligt framgå varför uthyrning önskas, vem som är den tänkta hyresgästen och under vilken tidsperiod uthyrningen ska pågå.

·         Referenser och utdrag från belastningsregistret

Som bostadsrättshavare har du ansvar att genomföra en grundlig referenskontroll av den tilltänkte hyresgästen. I din ansökan intygar du att du har genomfört den genom att skriva: referenser har kontrollerats och datum. Om uthyrningen varar sex månader eller mer: be hyresgästen att skicka ett utdrag ur belastningsregistret till oss: Brf Kassören 19, Vegagatan 18, 172 34 Sundbyberg. Brevet från Polisen ska skickas OÖPPNAT. Här beställer man utdraget:

https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ Välj: "Kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret".

·         Ansökan ska lämnas in i god tid till styrelsen (vi rekommenderar minst 6 veckor i förväg).

För att genomföra en andrahandsuthyrning av din bostadsrättslägenhet är det obligatoriskt att inkomma med en skriftlig ansökan till styrelsen. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

Hur görs en ansökan?

Ansökning sker via föreningens kundportal (simpleko.se). Logga in och läs artikeln om andrahandsuthyrning. I menyn ”Din lägenhet/lokal” fyller man i ansökan och skickar till styrelsen för godkännande. Efter att ett ärende har skapats hittas det i menyn under ”Ärenden”. Där laddas det upp kontraktet som har skrivits med hyresgästen. När all information är på plats behandlar styrelsen ansökan.

Vägledande principer för styrelsens beslut

Dessa skäl kan anses vara godtagbara:

·         Vid studier ges godkännande längst under den tid studierna omfattar men normalt med max 12 månader i taget.

·         Vid tillfälligt arbete på annan ort/utlandet ges normalt godkännande upp till 12 månader.

·         Godkännande för att vara provsambo ges normalt under 12 månader.

·         Marknadsläge.[1]

·         Vid andra skäl bedöms skälig tid från fall till fall beroende på omständigheterna. 

Bostadsrättsföreningen kan neka en ansökan för andrahandsuthyrning även om man för fram goda skäl. Om ansökan avslås av styrelsen kan bostadsrättsinnehavaren vända sig till hyresnämnden för att få frågan prövad. Beslutet kan inte överklagas utan måste följas av såväl bostadsrättsinnehavare och som styrelse. Du kan läsa mer om lagar och regler här: 12 kapitlet 39–40 §§ Jordabalken och i 7 kapitlet 10–11 §§ Bostadsrättslagen.

När din ansökan är godkänd

Det är viktigt att du informerar den tilltänkte hyresgästen om föreningens stadgar och trivselregler. Du hittar dessa på föreningens hemsida https://brfkassoren19.com.

Avgift för andrahandsuthyrning

Enligt föreningens stadgar tas det ut en avgift för andrahandsuthyrning. Avgiften är 10% av årets prisbasbelopp (år 2023 var ett prisbasbelopp 52 500kr). Avgiften beräknas pro rata. Man kan välja att betala hela avgiften på första hyresavin eller dela upp den månadsvis. Om du inte meddelar styrelsen vilken din preferens är delas den upp månadsvis.

Inneboende

En inneboende är en person som hyr ett rum eller en del av en bostad samtidigt som hyresvärden bor där.

Kravet är alltså att du själv bor kvar i lägenheten, samtidigt som din inneboende bor i lägenheten och

att du har kontroll över din lägenhet.

Om det är så att du bor kvar i lägenheten tillsammans med en inneboende behöver du inte anmäla det till styrelsen.

I annat fall än ovan om vad som räknas som inneboende måste du ha tillstånd från Styrelsen.

Det är viktigt att beakta föreningens stadgar med avseende på regler om otillåten andrahandsuthyrning.

Gäller specifikt §49 om Förverkandegrunder.

Här kommer ett utdrag ur 49 § Förverkandegrunder i stadgarna:

Nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt kan förverkas och föreningen kan säga upp

bostadsrättshavaren till avflyttning i bland annat följande fall:

• bostadsrättshavaren dröjer med att betala insats, upplåtelseavgift, årsavgift eller avgift för andrahandsupplåtelse

• lägenheten utan samtycke upplåts i andra hand

[1] Observera att om man anger skäl som till exempel svårsåld bostadsrätt p g a marknadsläget så måste man även visa att man försökt sälja bostadsrätten. Bevisbördan ligger på bostadsrättshavaren. Normalt godkänner föreningen tillstånd under en kortare period, sex månader, och absolut max 12 månader när en bostadsrättshavare hänför sig till det rådande marknadsläget och/eller hävdar att lägenheten är svårsåld.